#本日の児玉酒 No.18は、
長野県中野市の井賀屋酒造場さんが醸す、
惑星シリーズから
『岩清水 MARS 2019 生原酒 Corse』🍶





使用麹の割合を5割にまで増やしており(通常は麹1.5〜2割ということが多い)

その5割麹は、いまや井賀屋さんを語るには外せない魅力の一つ。





さらに先入観を持たずに楽しんでいただけるようにと、精米歩合の表記を無くしており、

少人数で進める酒造りにおいて、こうしてチャレンジを続ける姿勢が素晴らしく いつも勉強させていただいております。



いつも五割麹のときに使用していた 溶けやすいお米「ひとごこち 」よりもしっかりとした「美山錦」を100%使用することで、
より上品な甘みを追求されたそう。





酸を感じる穏やかな香り
口に含むと少しとろみのある口当たりから広がる甘さとバランスの良い酸が心地よく、
華やかなジューシーさを持ちながらも、まとまりのある印象。

同じ惑星シリーズのEARTHは、同じ酒母を使用し、麹の割合を変えていることでまた味わいの変化が。
ぜひ飲み比べていただきたいな







luv ya!
Aya A. K.



Today's #bilingualsakegirl choice No.18 comes from Igaya Sake Brewery in Nakano city, Nagano Prefecture; the “Iwashimizu MARS 2019 Namazake Corse.”

The elegant sweetness and well-balanced acidity spreads, with thickened mouthfeel, juicy and tasty.

One of this sake’s characteristics is that the koji (malted rice)’s percentage is raised up to 50%, while usually it’s often around 15 ~ 20% for other sake, which helps to highlight the acidity and umami.

This 50% koji is the specialty of Igaya brewery. They are always challenging themselves to deliver the best sake and I’m one of their biggest fans.