鶏のネギ塩焼きとかどや顔とか。Sauteed chicken with.... | Akiba's Slapstick Life

Akiba's Slapstick Life

アキバママのどたばたライフ。
料理と育児と写真の記録。
Memories of cooking, childcare, and pictures.

2013/6/13 Dinner



Akiba's Slapstick Life




・鶏のネギ塩焼き
・キュウリとキャベツの中華クラゲ和え
・米茄子の揚げ味噌浸し
・しいたけとえのきのお吸い物
・ご飯


-Sauteed chicken with salty green onion sauce
-Cucumber, cabbage and Chinese jelly fish mix salad.
-Fried eggplant with miso sauce
-Shiitake and enoki mushroom soup
-Rice


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・鶏のネギ塩焼き
鶏もも肉1枚は一口大に切り、塩胡椒少々、酒小匙1をもみ込み、片栗粉適量をまぶす。
ネギ1本はみじん切りにし、レモン汁大匙1、酒小匙1、鶏がらスープ・塩・おろしにんにく各小匙1/2、ごま油大匙1/2、黒胡椒少々を混ぜ合わせる。
フライパンに油小匙1を熱し、鶏肉を両面焼きつける。
蓋をし、弱火で5分蒸す。
蓋をあけ、余分な脂をキッチンペーパーで取り、ネギダレをさっと絡めて終わり。


*息子用*
ちょっとだけねー。
味濃いめなんで。



-Sauteed chicken with salty green onion sauce
Cut 1 pc of chicken leg into bite-size, and marinate it with a pinch of salt and peppr, 1 tsp of sake.
Dredge moderate amount of starch.
Chop 1 pc of green onion, and add the mixture (1 tbs of lemon juice, 1 tsp of sake, 1/2 tsp of chicken soup, salt, grated garlic, 1/2 tbs of sesame oil, a pinch of black pepper).
Heat 1 tsp of oil in a pan, and saute chicken each side.
Close a lid and steam at low heat about 5 minutes.
Open the lid, and remove extra oil by paper, and mix the green onion sauce.


*For my son*
A bit.
It's too spicy for him.



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・キュウリとキャベツの中華クラゲ和え
塩もみキュウリとキャベツに市販の中華クラゲを和えただけー。


-Cucumber, cabbage and Chinese jelly fish mix salad
Rub cucumber and cabbage with salt, and mix Chinese jerry fish. That's all.




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・米茄子の揚げ味噌浸し
米茄子は2-3㎝幅の輪切りにし、十字に深めの切り込みを入れる。
180度の揚げ油で片面約30秒くらいずつ揚げる。
鍋に合わせ調味料(水100cc、市販の味噌だれ大匙1、みりん・酒各大匙1、砂糖大匙1/2、普通の味噌小匙1)を入れて、沸騰したら茄子を入れて煮立て、途中ひっくり返して両面に染みたらおしまい。


とっても美味しそうな米茄子が1個98円で売ってた。
以前お店で食べた、米茄子の田楽味噌とやらを再現。


*息子用*
小さく刻んで。
泣いて次を要求するほどお気に召した模様…
結局私のもおかわりまでもされ、私よりしっかり食べてくれましたよ…




-Fried eggplant with miso sauce
Cut a big size eggplant into round 2-3cm slices, and make a cross slice in.
Fry about 30 minutes on each side at 180degrees.
Boil the mixture (100cc of water, 1 tbs of miso sauce, 1 tbs of mirin and sake, 1/2 tbs of sugar, 1 tsp of normal miso) in a pot, and put eggplant.
Turn it sometimes and soak it well.


I found a delicious-looking big eggplant and it was 98 yen at a supermarket
I tried to make same recipe which I ate before at a restaurant.


*For my son*
Just cut into small size.
He was really craving for this...
At the end, he ate more than I did.



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本日の一枚。



にやり。




Today's picture.



Do I look good, huh?


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