2013/5/15 Dinnner
・ゴーヤチャンプルー
・水菜サラダ
・エリンギ、ネギ、わかめのみそ汁
・ご飯
-Sauted bitter melon, tofu, and vegetables
-Mizuna green salad
-Eringi mushroom, green onion, seaweed miso soup
-Rice
ゴーヤが出回る季節になりまして!
豆腐もあったし、これは作らねばと!
参考レシピはこちら↓
http://cookpad.com/recipe/401666
もっと回数作れたら、オリジナルで考えられるようになるかなー?
*息子用*
さすがにゴーヤは早いかなぁと思いつつ、ちょろっと小さーくして入れてみた。
普通に食べてた。笑
Now bitter melons are sold in the market.
I like it, so I bought one and cooked it for dinner!
You can find the recipe link above.
I will be able to make my own recipe if I cook it more often.
*For my son*
I thought bitter melon is too early for him because it's, obviously, bitter.
So I cut a bit of it into small sizes and gave them him, then he surprisingly ate them
normally. LOL
水菜サラダ
水菜とキュウリとフライドオニオンとドレッシングと。
トマトを添えて~
Mizuna salad
Cut mizuna, cucumber, and mix dressing and sprinkle fried onions on them.
Put them beside small tomatoes.
2013/5/16
・鯖の味噌漬け焼き
・梅きのこサラダ
・シジミとわかめの味噌汁
・ご飯
-Sauted mackerel with miso sauce
-Ume and mushroom salad
-Freshwater clam and seaweed miso soup
-Rice
またやってしまった、味噌味噌しい晩御飯!!
今週2回目って、大丈夫か私。
OMG, I prepared two miso meals again!!
It's the second time within this week.
Am I OK??
鯖の味噌漬け焼き
市販品でーす。コープの。
美味しかったでーす。
息子の食いつきも良かった。
Sauted Mackerel with miso sauce
I bought the mackerel at a market.
It was tasty.
My son liked it as well.
梅きのこサラダ
・梅干し 中3個
・エリンギ 2本
・えのき 1/2袋
・ネギ 1/3本
・水菜 1株
・キュウリ 1/2本
・塩 適量
・ごま油 小匙1
・めんつゆ(2倍濃縮) 大匙2
梅干は種を取って包丁で叩く。
エリンギは縦半分に切り、斜めに薄切りにする。
えのきは横半分にしてほぐす。
ネギはみじん切りにする。
水菜は5㎝幅、キュウリは千切りにして共に塩もみする。
(水菜を初めて塩もみしたが、茎にはあまり効果なかった。笑)
フライパンにごま油を熱し、エリンギ、えのき、ネギを炒める。
しんなりしたらめんつゆと梅干を加えてよく和える。
水菜とキュウリを皿に盛り、その上にきのこ和えを乗せる。
きのこなら何でもいいのではと。
あと水菜はなくてもいいです。
レタスとかでもいいいかも。
Ume and mushroom salad
-3 pcs of middle-sized umeboshi
-2 pcs of eringi mushroom
-1/2 pc of enoki mushroom
-1/3 pc of green onion
-A pinch of salt
-1 tsp of sesame oil
-2 tbs of mentsuyu
Remove the seed of umeboshi and chop it.
Cut eringi mushroom into lengthwise and slice on the cross.
Cut enoki mushroom into half and spread them out.
Chop green onion.
Cut mizuna into 5cm, and cut cucumber into strips and rub them with salt.
(This was my first time to rub them with mizuna, but I think it wasn't needed.)
Heat sesame oil in a pan, and saute eringi, enoki mushroom, and green onion.
When they become soft, add mentsuyu and umeboshi and mix well.
Serve mizuna and cucumber on a dish, and put mixed mushroom on them.
It doesn't matter if you use other mushrooms.
And you might not need mizuna, or you can use lettuce instead of mizuna.
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育児あるあるあるああああぁぁぁぁぁ………orz
Oh, gee............
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