男の台所・お弁当屋のプロの味!サクサクでジューシーな竜田揚げ

 

材料

鶏モモ肉 500g

塩 小さじ1

コショウ 少々

おろし生姜 大さじ1

醤油 大さじ3

酒 大さじ2

片栗粉 適量(鶏肉全体にまぶせる量)

サラダオイル(揚げる用)  適量

 

詳しい作り方は動画にてコチラ

 

コツ・ポイント

鶏モモ肉を切る時に皮の端をめくって脂が付いている身の部分を取り除いてください。そこに臭みがあります。形が悪くなるので余計な皮も切り取ってください。

鶏肉は塩をよく揉みこんでから他の調味料を入れて漬け込んでください。

片栗粉は一度に全部に付けず揚げる直前の物だけに1つ1つまぶして油に投入してください。そうすることでサクサクになります。

揚げている時に、鶏肉の周りの泡が大きくなってきたら一度、箸で持ち上げて数秒してから油に戻します。そうすることで2度揚げと同じ効果があります。

 

 

35年くらい前まで、うちのオカンが弁当屋をやっていたのですが、その店で出していたサクサクでジューシーな竜田揚げの作り方です。 当時はお店で一番人気のメニューでした。良かったら作ってみて下さい(^O^)/ 

 

Whitish Deep-fried Chicken .This is a classic Japanese home cooking recipe. The chicken is crispy on the outside and juicy on the inside. For the best result, use dark meat such as thigh . If potato starch is difficult to find, you can use corn starch or tapioca starch instead. (Material of cooking) 

Chicken thigh (500g) 

Salt (1 tsp) 

Pepper(dash) 

Fresh grated ginger (1 Tbsp) 

Soy sauce (3 Tbsp) 

Sake (Japanese rice wine) (2 Tbsp) 

Potato starch (About 1/2 cup) 

Vegetable oil for frying

 Please try and make it for yourself!!