今日、天気はよくない。
雨ね。。。。
あたしの気持ちもよくない!
天気から?仕事のことから?分からないよ。
どんな仕事が欲しい?迷いよね!
働きたい。。。。
あたし、あいの俘虏にする?絶対しない!
あああ。。。。。とても煩い!
今日、天気はよくない。
雨ね。。。。
あたしの気持ちもよくない!
天気から?仕事のことから?分からないよ。
どんな仕事が欲しい?迷いよね!
働きたい。。。。
あたし、あいの俘虏にする?絶対しない!
あああ。。。。。とても煩い!
今日,阿妈唔知要同姨妈去边,留低鹅一个人0係屋企.
所以,鹅今日终于有机会教大家整"蛋花牛肉汤粉"啦!...![]()
(0係度要同大家解释一番:之所以系"蛋花",係因为本鹅唔中意食荷包蛋类嘅蛋黄,所以要整成"蛋花")
![]()
材 料: 米粉,适量;
牛肉,好多;
鸡蛋,1只;
调味料: 是 油,适量;
食用油,适量.
工 具: 锅,1只;
人, 1个.
宜家开始!![]()
1.洗干净牛肉,将牛肉切成片.(但由于个人技术问题,鹅今次就先表演将牛肉切成厚到死嘅"一旧旧"先啦!)
2.腌牛肉.切几块姜片(係去腥嘅!),落d盐同埋油,用筷子整匀.
3.洗干净d米粉,待用.
4.加水落锅,煮滚.
5.水滚之后,将牛肉放落锅.(嘿嘿,好似打边炉感,等d牛肉熟)
6.放米粉落锅;
7.米粉软软0地嘅时候,放鸡蛋.(0係锅边敲裂只蛋,然后用手掐爆,再用筷子搅烂只蛋,变成蛋花.)(如果大家想整成荷包蛋,鹅就无能为力啦,鹅唔识.)
8.最后係加盐,加油.
9.搞掂,食得!
![]()
感受:
鹅虽然对煮嘢食有兴趣(哈哈,虽然唔叻),但系,鹅绝对唔会对摞住把刀切嘢感兴趣!经过今次切牛肉之后,觉得摞刀实在太恐怖啦!![]()
味道
:
唔,好咸啊........放得太多盐啦!![]()
哈哈,仲有,d牛肉因为太厚,所以好韧,不过,鹅就中意食d好韧嘅嘢!嘿嘿,肯定0係鹅d牙够好啦!

以后鹅一定会学好煮嘢食嘅本领,嘻嘻,因为想煮好嘢俾..你...食!
>> 我真系...好懒啊...
好懒啊好懒啊!
明明计划好...今日..要坐定定..认真写论文噶嘛...
>>
点............算.............
系迷真係..无救哩?
>> 唔...唔可以..话俾(秘密)知.....![]()
鹅今日..无做过嘢..噶喔...........
>> 唔可以..继续感...懒落去噶啦!
我要!发奋!做人!![]()