まずは Glen Carlou Zinfandel 2009
R170
Wine of
Origin : Paarl
次が Artezin Zinfandel 2009
R340
Mendocino county, north coast California, USA
こちらカリフォルニアワイン。
奮発したねえ。
同じ品種、同じビンテージ。そして産地違い。Zinfandelが少ないため必然的にこの組み合わせ。
Glen Carlou
Appearance :-Clear
light purple color
Nose :- Coffee
aroma, slight minty, herbaceous and jammy.
Vanilla.
Tasting note
mentions blackberry, raspberry and wild spice.
20 months aged
Palate :- Little
sour for the entry then feel sweetness.
13% alc. (14% actually.) Soft
tannin. Well balanced bottle. Light texture, light body wine. Short lingering after taste.
Artezin
Appearance :-
Bricky red brown.
Nose :- chocolate,
Christmas pudding spice flavor. Dark
cherry and raspberry.
Vanilla might
indicate to be fermented in American oak.
Palate:-Slight
zesty. Alcohol seems to be high,
14%? First impression of tannin is
bitter then changes into sweetness. Good
balance. Middle body and lingering.
南ア産は比較的軽めという印象なのに、カリフォルニア産は、どっしり目のスパイシーな香り。カリフォルニアzinfandel、美味しい
そうはいっても、Glen Carlotもアルコール度数は14%と高く、「軽めのDrink Nowワイン☆」ではない。
うーーーーむ、テイスティング試験で、Artezin Zinfandel が出されたら正解しそうにない。他の品種のカリフォルニアワインも飲んでみなくちゃ。
冷涼気候で収穫されたジンファンデルは、赤いベリーの香りに傾き、温暖気候だとブラックベリー、アニス、コショウの香り。スパイスが効いたワインに仕上がったのはArtezin. Glen Carlotはボトルに記されたベリーの香りは、あまり感じられず。多くの赤ワインの特色としてベリー系の香りが多い分、わずかでもそれとは異なる香りがあると、そっちにアンテナが向いちゃうのよね。