先日四国遍路を
結願された大先輩から
お野菜が届きました。
My friend, who has just
completed his pilgrimage 
on Shikoku, sent me
vegetables.















彼が家庭菜園でつくられた
きゅうりとトマトです。
He grows vegetables 
in his garden.



 



まさに産地直送です。
It’s truly farm-to-table.







色とりどりのランも
お育てになっています。
He also grows all different 
types of orchids.










私の名前がついた
このぶどうは秋に
食べ頃になるそうですが、
This grape is named 
after me, and it will be
ready to eat in autumn,
but










毎年、ハクビシンとの
知恵比べの戦いだそうです。
until then, he’s going to
have a war of wits with 
civets.







これは、高知から
持ち帰ってくださった
文旦です。
It’s Buntan, a well known 
citrus in Kochi.















文旦を見ると
四国遍路を
思い出します。
Buntan always reminds 
me of pilgrimage in
Shikoku.







大先輩が送ってくださった
新鮮な野菜と果物は、
These fresh vegetables 
and fruit would 







長い梅雨で弱った
体調を整え、
improve my health  
condition, and







次のお遍路の準備を
始める活力になるでしょう。
make me be ready
for the next pilgrimage.





 

合掌





石鎚山の頂上 (2019年10月)