Pajeri Nenas

Bahan bahannya:
1 biji nenas di buang kulit dan mata,kemudian dipotong tebal
2 paket rempah kari ayam dan daging+air + bahan kisar

Bahan tumis
3 sudu minyak sapi + 5 sudu minyak masak
rempah 4 sekawan
daun kari
daun pandan
5 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia

Bahan kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

1/2 mangkuk santan pekat
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
1 paket kerisek
1/2 mangkuk kecil gula halus
Cara-caranya

Panaskan minyak dan minyak sapi
Tumis rempah 4 sekawan,daun kari,pandan ,bawang dan halia
Masuk campuran rempah hingga wangi
Ulang tambah air untuk mendapat texture yang sesuai
Masuk kerisek.Masak hingga sebati
Masuk 1/2 mangkuk gula
Apabila warna rempah sudah bertukar gelap,masukkan nenas.Masak hingga nenas lembut.Masuk garam,asam jawa dan santan

Tips: Setelah pajeri menggelegak ,tutup periuk dan biarkan mendidih .Jangan buka tudung periuk.Padamkan api dan biar kan pajeri didalam periuk tertutup.Hanya buka selepas lebih 10 minit.Masakan akan menjadi lebih cantik.