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義母さんから曲げわっぱの超高級お弁当箱を頂戴しました。
秋田杉で作っているため、木目が細かく軽量なのだそうです。
今使っているプラスチックのお弁当箱が何十個も買えるような値段のもの。
いやぁ、何を入れようか、悩んじゃいますよね。
夫は電子レンジを使うので、油っぽいようなものはプラスチックのお弁当箱、
和風の油の少ないものは曲げわっぱ、と使い分けしようと思います。
今日のねこ弁:
のりごはん
筍と鶏肉の炒り煮
長ネギの卵とじ
野菜の醤油炒め
ミニトマト
そら豆
デザート:リンゴ・ゴールデンキウイ

About that long ago, wood cutters bented Japanese cedar and sewed it with cherry bark
to make their own bento(lunch) boxes.
That was the start of elaborate wood bento box, one of the Akita's specialties you see now.
It's very expensive as a bento box, since it's more than a livingware,
but a traditional handicraft.
My sister-in-law says it taste much better in it.
It's not sealed like plastic container, so foods in it can breathe (if they do...)
Today's nekoben:
rice with nori liner
young bamboo shoot and chiken cooked in soysauce
leek in egg
veggie stir fly
small tomato
broad beans
Dessert: golden kiwi and apple