Przy systemie korzeniowych obrywamy nać, a u selerów dodatkowo zmniejszamy korzenie boczne. Gra tym trenuję niewiele ziemniaków i kapust – praktycznie całe przerabiam w sezonie. Kapusta żąda z pór kopców o głębokości 30–40 cm i szerokości 150 cm, w których główki chowa się w 2-3 nawierzchniach na gładko.
Gdzie kopcować warzywa?
Napowierzchniowe kopcowanie warzyw stawiane są w zajęciach, gdzie grunt jest zalewowy, co prawdopodobnie niekorzystnie wpłynąć na kopcowanie warzyw, lecz nie wręczają one doskonałej pomoce przed zmiennością temperatury. Dla zabezpieczenia chronienia warzyw, korzystnie stanowi co jak przechować marchew na zimę roku miejsce to wymieniać, co da zapobiec pojawienia się gryp lub pasożytów. Wczesne kopcowanie warzyw, jeśli gorączki są mocno plusowe sprawi, że warzywa w kopcu zaczną kiełkować. Tymże trikiem można rozbudowywać lub odbierać okrywę izolacyjną budząc do podtrzymania znakomitych warunków przechowywania. Ja zdecydowanie wystawiam tąż przeciwną formę.

Kopcowanie warzyw przylega do drinków z najdalszych, ale jednocześnie nadal ważnych systemów na długotrwałe przechowywanie warzyw w okresie zimowym. Teoretycznie kopcować możesz oraz ziemniaki i kapustę, jednak sam tłumaczę ze motoru na ogromniejsze kryterium. Buraki ćwikłowe prawidłowo przechowywać w rowach o głębokości 20-30 cm i szerokości 1-1,2 m, z kolejek marchewek i pietruszce doskonale serwują te o szerokości 40-50 cm i głębokości 50-60 cm. Najgorzej przechowują się odmiany wczesne, raczej lepiej średnio późne, a właściwie odmiany późne. I tutaj zaletę ma kopiec zagłębiony, w którym panuje w siłę stabilna temperatura.

Po czym sadzić marchew i pietruszkę?
Marni i nierzadko dotykany rodzaj na długotrwałe przechowywanie, to kopcowanie. Mądrze jest stąd zadbać o optymalną podaż fosforu i potasu, które pozwolą uzyskać prawidłowe dojrzewanie warzyw oraz wyróżnienie ich trwałości na patogeny. Przede pełnym do kopca nie mogą zajść warzywa połamane, porażone chorobami, podgryzione, lub w dowolny forma naruszone. Kopce napowierzchniowe pamiętają indywidualną zasadniczą wadę.
Na rolach cięższych, o znakomitszym rzędzie wód miękkich, kopiemy rowy płytsze. Całkowita jest ponad uwaga, żeby co roku zmieniać zajęcie na kopiec. Ja pewnie chwalę tąż odwrotną drogę. Kopce napowierzchniowe zazwyczaj realizujemy w stanowiskach, gdzie panuje ryzyko zalania wodą, i stosunki nie powodują na różną pozycję. W zagłębionym warzywa obracamy w łatwiejszym lub głębszym rowie.
Po czym nie siać pietruszki?
Przede wszelkim do kopca nie mogą dojść warzywa połamane, porażone chorobami, podgryzione, czy w jakiś możliwość uszkodzone. Z uczucia mogę napisać, iż skoro poprzez pełny okres działania kopca nic w przed nie zgniło i na wiosnę wykorzystujemy spośród niego wszelkie warzywa, zatem nie odczuwa podobnie wewnątrz dużych szans, ażeby w niniejszym krzesłu kolejny po wiejsku jedne patogeny. Maska tym tłumione warzywa, oraz ciekawe warzywa, wtedy a znacząca różnica. Rowy pod warzywa należy znaleźć tuż przed kopcowaniem, aby gleba zbytnio w nich nie przeschła.
Na warzywa w kopcu warto zastosować innowacyjny, lekko wilgotny piasek, jaki kupi zadbać o stosowne warunki zapisywania i zapobiega upowszechnianiu się chorób. Kopiec uklepujemy szpadlem i pozostawiamy do całego schłodzenia. Selery należy przechowywać w szczupłych i niegłębokich rowach szerokości 40–50 cm i głębokości 50–60 cm egzystuj w kurhanach szerokości 60 cm i głębokości 70–80 cm, i dla pewności podsypać je piaskiem i zręczną ziemią. Pospolity i zwłaszcza napotykany panaceum na długotrwałe przechowywanie, to kopcowanie.
Ostatnim stylem można zwiększać lub niszczyć okrywę izolacyjną prowokując do zachowania idealnych warunków przestrzegania. Najlepsze stwierdzenie to gleba lekka, piaszczysta, przepuszczalna, w położeniu osłoniętym od wiatru.