Hisar Patisserie は、110 年間アクヒサルの人々にサービスを提供してきた施設です。
 Hisar Patisserie は、110 年間アクヒサルの人々にサービスを提供してきた施設です。 1世紀を超えるこのビジネスのオーナー、シェケルチ・ハジュ・マザール・ギュルメンとのこの店についての会話をお伝えします。マザール・グルメンさん(88)は設立とその歴史を次のように簡潔に説明した。
私たちの父、菓子職人の故メフメット・ジェマレッティン・ギュルメンは、1877 年にアクヒサルで生まれました。彼の青春時代はオスマン帝国の末期と重なっていたため、彼は生涯を戦争の最前線で過ごしました。
彼はアルバニアで兵役に就き、召喚状を持ってアクヒサルに来たその日、再びトリポリで戦い、そこからダマスカス、エルサレム、そして最後にダーダネルス海峡戦争に参加した。私たちの父親は、当時イダディと呼ばれていた現在の高校の卒業生です。彼はフランス語、ギリシャ語、ペルシア語、アラビア語に堪能です。
彼の興味の対象である菓子に関して言えば、オスマン帝国時代にはギリシャ人やユダヤ人もアクヒサルに住んでいた。ギリシャ人は製菓で成功しました。私の父はアクヒサルに住むギリシャ菓子職人からこの職業を学び、1908年に最初のビジネスを開きました。戦争のせいで彼は店をあまり経営できなかった。彼はチャナッカレ戦争中に負傷した。共和国が宣言されたとき、私の父は45歳でした。私たちはムスタファ、アフメット、ファレッティン、そしてマザールの4人兄弟でした。私の長兄ムスタファは、アブドゥルハキム・アルヴァシのマドラサで学んでいた1943年に亡くなり、エユップ・スルタン墓地に埋葬されました。 1957 年に父が亡くなったとき、アフメット、ファレッティン、そして私マザールはこの職業を続けました。私たちはアクヒサルの最初の菓子屋です。そして私たちは最初のトルコ菓子メーカーです。私たちはクルミソーセージと呼ばれるターキッシュ・デライトを最初に作りました。長年にわたり、当社は品質に妥協することなく砂糖とターキッシュ・デライトをトルコのさまざまな州に販売してきました。当社はターキッシュ デライトをドイツ、ルーマニア、さらにはオーストラリアにまで海外に輸出しました。アーメットは 2004 年に亡くなり、弟のファレッティンも 2010 年に亡くなりました。 Cemal と私の孫の Ömer Faruk だけがこの事業を続けています。

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110 yıldır Akhisar halkının damağıma tat veren bir kuruluş Hisar Pastanesi.

 110 yıldır Akhisar halkının damağıma tat veren bir kuruluş Hisar Pastanesi. Bu bir asrı aşmış işletmenin sahibi Şekerci Hacı Mazhar Gürmen ile bu kuruluş hakkında sohbetimizi aktaracağım. 88 yaşındaki Mazhar Gürmen kuruluşu ve tarihçesini kısaca şöyle anlattı.
Babamız Rahmetli Şekerci Mehmet Cemalettin Gürmen 1877 yılında Akhisar´da dünyaya geldi. Gençlik yılları Osmanlı´nın son dönemlerine denk geldiği için yaşamı savaş cephelerinde geçti.
Askerliğini Arnavutluk´ta yapıp tezkere alıp Akhisar´a geldiği gün tekrar celp pusulası ile Trablus´a oradan Şam´a,  Kudüs´e en sonunda da Çanakkale harbinde savaştı. Babamız o zamanın idadi denilen bugünkü lise mezunudur. Fransızca, Yunanca , Farsça, Arapça´yı iyi biliyor.
Şekerciliğe nerden merak sardığı konunsa gelince Akhisar´da Osmanlı döneminde Rumlar ve Yahudiler de yaşamaktaydı. Rumlar şekercilikte başarılıydılar. Babam Akhisar´da yaşayan şekercilik yapan bir Rum´dan bu mesleği öğrendi ve 1908 yılında ilk iş yerini açtı. Savaşlar dolayısıyla dükkanını fazla çalıştıramadı. Çanakkale Harbi sırasında yaralandı. Cumhuriyet ilan edildiğinde babam 45 yaşındaydı. Biz Mustafa, Ahmet, Fahrettin ve ben Mazhar olmak üzere dört kardeştik. En büyük abim Mustafa 1943 yılında Abdülhakim Arvasi Hazretlerinin Medresesinde okurken vefat etti ve Eyüp Sultan kabristanlığına gömüldü. 1957 yılında babam vefat edince Ahmet, Fahrettin ve ben Mazhar bu mesleğimizi devem ettirdik. Akhisar´ın ilk şekercisiyiz. Ve ilk lokum imalatçısıyız. Cevizli sucuk dediğimiz lokumu da ilk yapan biz olduk.  Uzun yıllar kaliteden taviz vermeden Türkiye´nin çeşitli illerine şeker ve lokum pazarladık. Yurt dışına Almanya, Romanya hatta Avusturalya´ya kadar lokum ihracatı yaptık. 2004 de Ahmet, 2010da da Fahrettin abim vefat etti. Çocuklarımızdan sadece Cemal ve torunum Ömer Faruk´la bu işi sürdürüyorlar.