「おモチを短時間でこんがりと焼き上げるにはどうすればいい?」
“How can rice cake be grilled brown in a short time ?”
 
1.簡単そうで失敗の多いのが焼きモチです。
    It is not as easy as it looks to succeed in grilling rice cake.

       (注:直訳は「モチをうまく焼くことは見かけほど簡単ではない」)

 

2.火加減をちょっと強くしたばっかりに真っ黒にこがしてしまったり、ちょうど
  いい焼き色がついたと思ったら、中がまだかたかったりなんてことがあります。
    Rice cake will be burnt black if the fire is turned up a bit too strong,  and even if it seems
    to have a nicely toasted color, the inside may still be hard.

    (注:turn up = 〔火力・明るさ・音量など)〕を上げる)
 
3.そこで、アルミ箔の登場です。おモチよりも少し大きめに切って、網に乗せた
  おモチを覆って焼いてみてください。
   Then,  here  comes  aluminum  foil.   Cut  the   foil  a  little  larger  than  the  rice
   cake,  and  cover  the  rice  cake  on  the grilling net with  the  foil  and  toast 
   the  rice  cake.
     
 4.たったこれだけで、いつもより早くこんがりとおモチが焼き上がります。
    The  rice  cake  will  be  burnt  brown  faster  than  usual  with  only  this  technique.
     Simply doing this, will help toast the rice cake nicely brown faster than usual.
 
5.これは、熱の伝導率のいいアルミが、上からもおモチを加熱してくれるためです。
     This is because aluminum foil with good thermal conductivity  also heats
     the rice cake from above.
       
6.これがグレードアップちょいワザ! 網に乗せたおモチの上から、土鍋のふたを
  すっぽりとかぶせてみましょう。
     This is an upgraded little technique. Cover the rice cake on the grill completely with a lid        

       of an earthen pot.
 
7.弱火でも意外なほど早く焼き上がるので、強火にしてこがしてしまうことが
  なくなります。
     Rice cakes can also be grilled unexpectedly quickly over low heat, so there will be no worry       

     of burning them over high heat.