埼玉の鍛冶屋 間中刃物鍛錬所 五代目 貴輔~BLACK SMITH KISUKE~

埼玉の鍛冶屋 間中刃物鍛錬所 五代目 貴輔~BLACK SMITH KISUKE~

鍛冶。それは火を操り鋼を鍛えし者。
10年の修行を経て、ここに貴輔誕生。
『生かす』刃物を造ることを最大の目標とし、まだ見ぬ景色を求めて日々精進しています。

この投稿をInstagramで見る

新作です。 本当は今年の初めに出す予定だったのですが、全然仕上げる暇が無く、半年以上も寝かせてしまいました。 それを言ったら一年半以上も仕上げてないのもあるし何故こいつを先に出したか不思議ですけど、なんか今の僕の気持ちが凄く反映されている気がします。 新シリーズ【琰】は 軟鉄+青紙二号の積層で刃金に青紙一号を使用しております。 積層は一文字鍛えで折り返し鍛錬を施し程よく脱炭させしなやかさを出しています。 刃金は青紙一号を三枚打ちにて挟み込み本沸かし付けで鍛接し、地金と違い脱炭をさせないようにスピーディーに鍛造していきます。 焼き入れは勿論水焼きです。 白紙は絶対ですけど僕は青紙も水焼きしかしないので油で焼きを入れる概念がありません。 水焼きの良いところは刃金が冴えるところだと思っています。 紋様は特に何か細工をしているのではなく、【琰】をイメージしながら感覚で叩き造ります。 今後はこの子もシリーズとして製造していきますので、暖かく見守ってくださると幸いです。 今後とも宜しくお願い致します。 It is a new work. I was planning to put it out earlier this year, but I didn't have time to finish it at all, so I put it to sleep for more than half a year. When I said that, I hadn't finished it for more than a year and a half, so I'm wondering why I put it out first, but I feel that my current feelings are reflected very much. The new series [琰-EN-] We use Aogami No. 1 as the blade metal by laminating soft iron + Aogami No. 2. Laminating is a one-letter forging, which is folded back and forged to give it moderate decarburization and suppleness. The blade metal is made by sandwiching Aogami No. 1 with three sheets and forging it by main boiling, and forging it speedily so as not to decarburize it unlike the bare metal. Quenching is of course water-baked. Blank paper is absolute, but I only bake blue paper with water, so there is no concept of baking with oil. I think the good thing about water-baking is that the blade is sharp. The pattern is not specially crafted, but is struck with the image of [琰-EN-]. We will continue to manufacture this child as a series in the future, so we would appreciate it if you could keep an eye on it. Sincerely. 間中刃物鍛錬所 URL : http://www.manaka-hamono.com #間中刃物鍛錬所 #貴輔 #鍛冶屋 #本割込 #kisuke #kisukeknives #blacksmith #forging #sanmaiknife #japaneseknife #manakahamonotanrenjo #Waterhardening #manakahamono #kisukemanaka #nakiri #chefknife #petty #knive #kitchenknife #softiron #craft #Japaneseknife #Tradition #Japaneseknives #santokuknife #gyutoknife #Laminated-steel #laminatedknife #laminatedknives #琰

Kisuke Manaka(@manaka_hamono_tanrenjo)がシェアした投稿 -