William Fevre Chablis 2011
France, Burgundy, Chablis
R220
Clear and pale green colour shows young vintage. Appearance 3/3
Lime, lemon, citrus and zesty aroma. No off odours. It would be unwooden. No complexity, very straight forward aroma. 4/7
You can taste a nice sweet honey in entry, after taste feel soft acidity. Light body. Dry wine. Low alcohol, 12 or 13 %. 6/10
As conclusion, it should be harvested in cool climate. Pale colour, not much intensity and complexity illustrates young vintage, 2012 or 2011. Not much development. Drink now.
英文のテイスティングノートには書かなかったけど、このシャブリ、水みたいに軽い味。
確かにアルコール度数が12.5%と低かったけど、随分と水っぽいのでは?。水割りしたのか、と思うくらい。
予想してたけど、南アで入手できるフランスワイン、当たり外れがかなりありそうです。。。
シャブリのブドウはシャルドネ種。この地方で作られたシャルドネがシャブリと呼ばれます。
牡蠣に合う、といわれるのは、Chablis地方の土壌が牡蠣の化石を含むミネラルを多量に含んでいる為。
10-11度とキリッと冷やして、グラスは爽やかなアロマが引き立つような口の狭いものがいいとのこと。
多分、もっと美味しいシャブリなら「爽やかなアロマ」を感じたはず。
いつか、本場でリベンジしてやるーーー。