It is an honor for me to write a report for the 195th volume of the official magazine of the Japan Sommelier Association!
日本ソムリエ協会の山梨例会の報告者として記事を書かせていただきました。
田崎真也会長がナビゲートするセミナーということで大変光栄でした
山梨は日本のミネラルウォーターのシェア1位で多くの名水があります。この水で作られた清酒、次に飲むのが楽しみです
The seminar was about the importance on water for Yamanashi's sake, the theme of Geographical Indication of Yamanashi (GI YAMANASHI on SAKE).
Yamanashi has the No.1 share of the mineral water market in Japan, so that they have many excellent water in Yamanashi.
Why don’t you try a Yamanashi’s Sake
ご存知の通り山梨には海はなく、明光楓美な山々に囲まれています。
街から山までの距離がとても近いので輪郭までもはっきり見えて本当にきれいです。
山梨の清酒の地理的表示、GIは
この山々から流れる水の特徴をテーマに取得されました。
南アルプス、八ヶ岳、秩父山麓、富士北麓、御坂、
等の水系を使った清酒でないと、GIを取得出来ないという規定になっています。
その他にも細かい規定があり、これは全国で唯一で大変厳しいと思います。
でもその分こだわりが見えて飲む時が楽しみですね♪
ソムリエ協会の会員の方はぜひ記事も読んでみてくださいね!
山梨の清酒GIに関する国税庁からの情報はこちら→☆
ちなみに、表紙の方は第10回全日本ソムリエコンクールの優勝者、
マンダリンオリエンタル東京シェフソムリエの野坂さんです!
The front cover of the magazine this time is Mr. Nozaka, the chef sommerlier of Mandarine Oriental Tokyo.
He won a competition called, "The best sommerlier of Japan 2023".
次回はこちらの大会の内容を書きたいと思います❣️