「スプリッツ」
イタリアにはアペリティーボという、夕食の前に、
仲間同士集まって食前酒を飲む習慣があります。
(アペリティーボ自体’食前酒’という意味)
ドリンク代金を払えば、カウンターに並ぶ軽食も
食べ放題だそうで。
そこで多くの方が飲まれるのがこのカクテル。
スプリッツの発祥はオーストリアの【スプリッツァー(白ワインの炭酸水割)】から来ていると言われており、ヴェネト州は一時期オーストリアの支配下であった事から
この飲み物が伝わったとされている。
最初はアルコール度数の高いヴェネトのワインを薄めるのが目的で、当時のその呼び名はドイツ語で【スプリッツェン spritzen】。それはイタリア語でいう【スプルッツァーレ
spruzzare=霧をふきかける、しぶきを飛ばす】という意味。
スプリッツのレシピは町によって様々なようですが、
白ワイン(地域によってはスプマンテ)と炭酸だけでなくアペロール(カンパリを使うことも)を入れます。それとオレンジスライス。
グラスもタンブラーだったり、ロックグラスだったり、
ワイングラスだったり。
ヴェネトでは竹串にオリーブを刺してを入れたスタイルもあるそうです。
当店はアペロールとカンパリの併用で白ワイン、炭酸、オリーブ、オレンジで作ります。
是非ご賞味ください。
"Splitz"
Italy is called aperitivo, before dinner,
We have a habit of gathering together and drinking an aperitif.
(Meaning 'aperitif itself itself' aperitif)
If you pay for the drink, snacks lined up in the counter
It seems to be all you can eat.
It is this cocktail that many people drink there.
The origin of Splitz is said to come from Austria [Splitzer (carbonated water split of white wine)], because Veneto was under the rule of Austria for a while
It is said that this drink was transmitted.
At first it was aimed to dilute Veneto wine with high alcohol content, its nickname was then German [spritzen spritzen]. It is said in Italian 【Spritzare
spruzzare = sprinkle fog, skip over sprays.
Splitz recipe seems to vary from town to town,
Put white wine (Spumante depending on the region) and carbonate as well as Apelol (also use of campari). It and an orange slice.
The glasses are also tumbler, rock glasses,
It is a wine glass.
There seems to be a style in Veneto that puts olive on a bamboo skewer and puts it in.
Our shop is made of white wine, carbonate, olive and orange with a combination of Apelol and Campari.
Please relish.
